Programa

OCIM Social

 

El programa OCIM Social s'encarrega de fer arribar la música i la cultura a persones que no poden accedir habitualment a les activitats de l'orquestra així com la de formar a nous públics. Aquesta ha de ser una de les funcions i objectius de l'agrupació menorquina, en ser l'única formació professional estable de l'illa i és necessari que es facin esforços per continuar amb aquest programa. Des de fa anys la implicació de l'OCIM en la societat menorquina és un dels eixos vertebradors de l'orquestra i cada temporada es posa en marxa un programa que duu activitats a espais i col·lectius poc habituals com centres hospitalaris, residències de gent gran o centres penitenciaris. D’aquesta manera, l'OCIM transmet tot el que la música aporta a persones que quedarien excloses de les activitats de l'orquestra en directe. Es solen produir situacions divertides i emotives, i és altament gratificant pera tots i totes. Com deia la directora del Servei d'Infermeria de l'Hospital Mateu Orfila: "la música permet als nostres pacients desconnectar dels seus problemes".

També, l'OCIM ha encetat un programa destinat per al públic del futur. Perquè un estima el que coneix, i si de ben petits comprenem el que significa fer música i sonar en grup, més endavant tindrem més eines per apreciar la música i desenvolupar una sensibilitat cultural a un nivell més ample. L'art alimenta l'ànima de les persones i pot esdevenir un element clau per a l'educació emocional i en valors. Així s'han creat projectes enfocats per alumnes de primària, secundària, de centres d'educació especial i també col·laboracions amb les escoles de música i el conservatori. Aquests programes es projecten en formats que en ocasions combinen el teatre i la música per fer-la arribar de manera amena, sense tantes formalitats, i que sens dubte acaben per ser una experiència emocionant.

Per aquesta temporada 2020, el programa OCIM Social compta amb tres activitats diferenciades per poder abastar diferents sectors de la societat menorquina. S'organitzarà una primera experiència col·laborativa amb ASSORME amb el pretext del 250è aniversari del naixement de Beethoven que té per objectiu apropar la música a persones sordes; un concert pedagògic i familiar adreçat als infants amb la finalitat de transmetre els valors de respecte, acceptació i no discriminació inspirat en el conte de L'Elmer, i una visita, com ja és habitual, a l'Hospital Mateu Orfila per oferir part del concert de Cap d'Any a les persones que hi han de romandre en unes dates tan assenyalades