OCIM Social

 

El programa OCIM Social s'encarrega de fer arribar la música i la cultura a persones que no poden accedir habitualment a les activitats de l'orquestra així com la de formar a nous públics. Aquesta ha de ser una de les funcions i objectius de l'agrupació menorquina, en ser l'única formació professional estable de l'illa i és necessari que es facin esforços per continuar amb aquest programa. Des de fa anys la implicació de l'OCIM en la societat menorquina és un dels eixos vertebradors de l'orquestra i cada temporada es posa en marxa un programa que duu activitats a espais i col·lectius poc habituals com centres hospitalaris, residències de gent gran o centres penitenciaris. D’aquesta manera, l'OCIM transmet tot el que la música aporta a persones que quedarien excloses de les activitats de l'orquestra en directe. Es solen produir situacions divertides i emotives, i és altament gratificant pera tots i totes. Com deia la directora del Servei d'Infermeria de l'Hospital Mateu Orfila: "la música permet als nostres pacients desconnectar dels seus problemes".

També, l'OCIM ha encetat un programa destinat per al públic del futur. Perquè un estima el que coneix, i si de ben petits comprenem el que significa fer música i sonar en grup, més endavant tindrem més eines per apreciar la música i desenvolupar una sensibilitat cultural a un nivell més ample. L'art alimenta l'ànima de les persones i pot esdevenir un element clau per a l'educació emocional i en valors. Així s'han creat projectes enfocats per alumnes de primària, secundària, de centres d'educació especial i també col·laboracions amb les escoles de música i el conservatori. Aquests programes es projecten en formats que en ocasions combinen el teatre i la música per fer-la arribar de manera amena, sense tantes formalitats, i que sens dubte acaben per ser una experiència emocionant.

Per aquesta temporada 2021, el programa OCIM Social compta amb activitats diferenciades per poder abastar diferents sectors de la societat menorquina. El primer esdeveniment educatiu es basa en el conegut conte dels germans Grimm, Els músics de Bremen, i combina el món de la narració, la il·lustració i la música. A la tardor es presentarà un concert pedagògic i familiar adreçat als infants amb la finalitat de transmetre els valors de respecte, acceptació i no discriminació inspirat en el conte de L'Elmer.

OCIM Educa

Els Musinautes

2021

Tornen els Musinautes, la secció familiar de l'OCIM! Una proposta delicada i fresca que uneix les il·lustracions en directe d'Aina Sastre, la veu i la direcció experimentada de Mari Genestar, i el rigor musical i la batuta de Francesc Prat.


 

2020

Què és exactament una orquestra? Què passaria si per un moment canviéssim uns músics per uns altres? El petit viatge dels Musinautes és una excursió al centre d’una orquestra per entendre el seu funcionament. Mozart, Bach, Rameau, Glück, Satie… aniran apareixent sobre l’escenari gràcies a les combinacions dels nostres músics i els seus instruments.


 

2019

De la mà de la fabulosa música de Saint-Saëns, diferents animals es disfressen d’instruments per celebrar el seu particular Carnaval.

"Un exercici de divertimento per a una trobada d’amistats acaba convertint-se en la partitura més popular, a pesar seu, del compositor francès. Potser perquè, més que dibuixar animals, compon caràcters; potser perquè, al capdavall, de Joans, Peres i ases, n’hi ha a totes les cases."

Una clara funció didàctica és la raó de ser d’aquest projecte, que uneix la fabulosa música de Saint-Saëns —el Carnaval dels animals— amb el complement dramatúrgic creat per la companyia No som tres.

2018

L’OCIM i la companyia de titelles Per Poc presenten, d’una manera molt especial, el popular conte simfònic Pere i el llop, de Prokofiev. Tres espectaculars titelles, dissenyats per Roser Capdevila, ens faran reviure aquest conegut conte.
L’espectacle consta de dues parts: d’una banda, la introducció dels personatges, que Per Poc ha teatralitzat de forma molt original, creant una complicitat màgica entre marionetes, músics, públic i presentador; de l’altra, el conte, en què els titelles il•lustren les accions que narra l’actor mentre l’orquestra interpreta la partitura. El projecte neix de la voluntat conjunta del Teatre Principal de Maó i de l’OCIM, juntament amb la companyia de titelles Per Poc, d’apropar el món de l’escenari i de la música clàssica a tots els públics.